Vlonder Tuin Maken: Ontwerp En Aanleg Tips

You are viewing this post: Vlonder Tuin Maken: Ontwerp En Aanleg Tips

Vlonder Tuin Maken: Ontwerp En Aanleg Tips

Vlonder In De Tuin Maken En Leggen – Praxis

Keywords searched by users: vlonder tuin maken vlonder maken op tegels, goedkoop vlonder maken, vlonder maken op palen, fundering vlonder maken, vlonder maken op stenen, vlonder maken op zand, verhoogde vlonder maken, vlonder tuin composiet

Vlonder tuin maken: Alles wat je moet weten

Een vlonder tuin is een geweldige toevoeging aan elke buitenruimte. Het biedt niet alleen een functionele en esthetische buitenruimte, maar het creëert ook een warme en uitnodigende sfeer. Of je nu een plek wilt om te ontspannen, te entertainen of te genieten van de natuur, een vlonder tuin kan aan al deze behoeften voldoen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een vlonder tuin precies is, de voordelen ervan, hoe je er een kunt aanleggen, de kosten en nog veel meer.

Wat is een vlonder tuin?

Een vlonder tuin is een verhoogd terras dat meestal is gemaakt van houten vlonderplanken. Het wordt vaak gebruikt om een vlak en stevig oppervlak te creëren bovenop een ongelijke ondergrond, zoals gras, zand of stenen. Een vlonder tuin kan worden aangelegd op verschillende manieren, zoals op tegels, palen, stenen of zand, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de tuineigenaar.

Het hoofddoel van een vlonder tuin is om een functionele buitenruimte te creëren die gemakkelijk toegankelijk is en duurzaam genoeg is om allerlei soorten activiteiten aan te kunnen. Of je nu wilt zonnebaden, barbecueën, tuinmeubilair wilt plaatsen of gewoon wilt ontspannen, een vlonder tuin biedt de perfecte basis.

Voordelen van een vlonder tuin

Een vlonder tuin biedt talloze voordelen ten opzichte van andere soorten tuinen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verhoogde esthetiek: Een vlonder tuin voegt een extra element van stijl en elegantie toe aan je buitenruimte. Het houten materiaal geeft een warme en natuurlijke uitstraling die moeilijk te evenaren is met andere materialen.
 2. Verbeterde toegankelijkheid: Een vlonder tuin is verhoogd, waardoor het gemakkelijker toegankelijk is dan een tuin op het niveau van de grond. Het biedt een eenvoudige overgang tussen binnen en buiten en maakt het mogelijk om zonder obstakels van de ene naar de andere ruimte te gaan.
 3. Duurzaamheid: Vlonderplanken zijn over het algemeen duurzaam en kunnen bestand zijn tegen de elementen, waaronder regen, zon en extreme temperaturen. Hierdoor gaat een vlonder tuin meestal lang mee zonder veel onderhoud.
 4. Flexibiliteit: Een vlonder tuin kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en stijlvoorkeuren van de tuineigenaar. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, afwerkingen en ontwerpen om een unieke buitenruimte te creëren die perfect past bij jouw smaak en wensen.
 5. Verhoogde waarde van je woning: Een goed ontworpen en aangelegde vlonder tuin kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers worden vaak aangetrokken door de extra ruimte en de schoonheid van een vlonder tuin.

Hoe een vlonder tuin aan te leggen

Het aanleggen van een vlonder tuin kan een uitdagend maar lonend project zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding om je op weg te helpen:

Stap 1: Plannen en ontwerpen

Voordat je begint met het aanleggen van je vlonder tuin, is het belangrijk om een gedetailleerd plan en ontwerp te maken. Bedenk hoe groot je vlonder tuin moet zijn, waar je deze wilt plaatsen en welke materialen je wilt gebruiken. Maak ook een schets van het ontwerp om een idee te krijgen van hoe het eruit zal zien.

Stap 2: Voorbereiding van de locatie

De volgende stap is het voorbereiden van de locatie waar je je vlonder tuin wilt plaatsen. Maak de grond schoon en verwijder alle obstakels, zoals gras, stenen of oude bestrating. Zorg ervoor dat de locatie vlak en stabiel is.

Stap 3: Plaatsing van de onderlaag

Een goede onderlaag is essentieel voor de duurzaamheid en stabiliteit van je vlonder tuin. Afhankelijk van de locatie van je vlonder tuin kun je verschillende materialen gebruiken voor de onderlaag. Voor een vlonder op tegels kun je bijvoorbeeld een anti-worteldoek plaatsen om onkruidgroei te voorkomen. Voor een vlonder op palen moet je ervoor zorgen dat de palen stevig worden geplaatst en indien nodig beton gebruiken voor extra stabiliteit.

Stap 4: Plaatsing van de vlonderplanken

Nadat de onderlaag is geplaatst, is het tijd om de vlonderplanken te plaatsen. Begin met het plaatsen van de eerste plank aan de rand van de vlonder en werk naar binnen toe. Zorg ervoor dat de planken stevig en gelijkmatig geplaatst worden, met een kleine ruimte tussen elke plank voor uitzetting en drainage.

Stap 5: Afwerking en onderhoud

Na het plaatsen van de vlonderplanken kun je je vlonder tuin afwerken met een beschermende laag olie of beits om het hout te beschermen tegen slijtage en weersinvloeden. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals schoonmaken en opnieuw aanbrengen van de beschermende laag, om de levensduur van je vlonder tuin te verlengen.

De kosten van het aanleggen van een vlonder tuin

De kosten voor het aanleggen van een vlonder tuin kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de vlonder, het gebruikte materiaal, de complexiteit van het ontwerp en de arbeidskosten. Volgens Werkspot.nl liggen de gemiddelde kosten tussen de €25 en €100 per m² 1. Deze kosten kunnen verder variëren afhankelijk van de regio en het gekozen materiaal.

Om een gedetailleerd kostenoverzicht te krijgen, kun je terecht op verschillende websites, zoals Zoofy.nl, waar ze uitgebreide prijsgidsen en kostenoverzichten bieden voor het aanleggen van een vlonder tuin 2.

Keuze van vlonderplanken voor de tuin

De keuze van de juiste vlonderplanken is essentieel voor het creëren van een duurzame en esthetisch aantrekkelijke vlonder tuin. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van vlonderplanken:

 • Materiaal: Vlonderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, composiet en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en prijsklasse. Houten vlonderplanken worden vaak gekozen vanwege hun natuurlijke uitstraling, terwijl composiet en kunststof planken bekend staan om hun duurzaamheid en onderhoudsgemak.
 • Behandeling: Afhankelijk van het gekozen materiaal en de gewenste uitstraling, kun je kiezen voor behandeld of onbehandeld hout. Behandeld hout biedt extra bescherming tegen weersinvloeden en houtrot, terwijl onbehandeld hout een natuurlijke veroudering en verkleuring ondergaat.
 • Grootte: Vlonderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en diktes. De juiste maat hangt af van het specifieke ontwerp en de belastingseisen van je vlonder tuin. Over het algemeen geldt dat bredere en dikkere planken meer stabiliteit bieden.
 • Prijs: De prijs van vlonderplanken kan variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal en de kwaliteit. Het is raadzaam om verschillende leveranciers en aanbiedingen te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Door deze factoren in overweging te nemen en eventueel advies in te winnen bij een professional, kun je de juiste vlonderplanken kiezen die passen bij jouw budget en ontwerpprioriteiten.

Belang van een goede onderlaag voor vlonderplanken

Een goede onderlaag is van cruciaal belang voor het succes en de duurzaamheid van je vlonder tuin. Hier zijn enkele redenen waarom een goede onderlaag belangrijk is:

 1. Stabiliteit: Een stevige onderlaag zorgt ervoor dat de vlonderplanken stevig en stabiel blijven, zelfs bij belasting en beweging.
 2. Waterafvoer: Een juiste onderlaag houdt het water goed af, waardoor de kans op waterophoping en houtrot wordt verminderd.
 3. Ondersteuning: Een goede onderlaag biedt de nodige ondersteuning voor de vlonderplanken en zorgt ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn over de ondergrond.
 4. Verlenging van de levensduur: Door te zorgen voor een geschikte onderlaag wordt de levensduur van je vlonder tuin verlengd, waardoor je er langer van kunt genieten voordat eventuele reparaties of vervangingen nodig zijn.

Afhankelijk van de ondergrond waarop je je vlonder tuin wilt aanleggen, zijn er verschillende opties beschikbaar voor de onderlaag. Bij het plaatsen van een vlonder tuin op tegels kun je bijvoorbeeld een anti-worteldoek gebruiken om onkruidgroei te voorkomen. Voor een vlonder op palen is het belangrijk dat de palen stevig worden geplaatst, mogelijk in beton, om stabiliteit te garanderen 4.

Door de juiste onderlaag te kiezen en geschikte materialen en technieken te gebruiken, kun je de levensduur van je vlonder tuin aanzienlijk verlengen.

Categories: Top 13 Vlonder Tuin Maken

Vlonder in de tuin maken en leggen - Praxis
Vlonder in de tuin maken en leggen – Praxis

Wat Kost Een Vlonder In De Tuin?

Wat zijn de kosten van het aanleggen van een vlonder in de tuin?
De gemiddelde uurprijs voor het aanleggen of vervangen van een vlonder in de tuin varieert meestal tussen de €35 en €65 per uur. Als je de kosten op basis van vierkante meters berekent, moet je rekening houden met een prijs van €15,- tot €25,- per vierkante meter. Deze informatie is van toepassing op de datum 25 september 2019.

Wat Kost Het Maken Van Een Vlonder?

Wat kost het maken van een vlonder?

Gemiddeld kost het maken van een vlonder ongeveer 60 euro per vierkante meter. Dus als je een vlonder van 20 vierkante meter nodig hebt, zou dit gemiddeld 1.200 euro kosten, exclusief montage. Wanneer je gebruik maakt van de diensten van Zoofy, betaal je 50 euro per uur voor een professionele vakman. Dit geldt vanaf 28 december 2022.

Wat Kost Vlonder Per M2?

Wat kost een vlonder per m2? Hieronder staan de prijzen van verschillende soorten vlonderplanken:

1. Composiet – Massieve plank GarPro: €65 – €70 per m2
2. Hardhout – Bankirai Smaragd: €80 – €85 per m2
3. Zachthout – Grenen Smaragd: €20 – €25 per m2
4. Douglas hout – Trendhout: €30 – €35 per m2
5. Andere opties: informatie ontbreekt.

Top 35 vlonder tuin maken

Vlonder Maken? Bekijk Het Stappenplan! - Gadero
Vlonder Maken? Bekijk Het Stappenplan! – Gadero

See more here: castu.org

Learn more about the topic vlonder tuin maken.

See more: https://castu.org/cultuur-media/

Articles compiled by CASTU. See more articles in category: Cultuur & Media

Leave a Comment